De St. Andrieskapel

Vrijdag 13 September hebben we vol trots de Victor de Stuersprijs 2019, de 2- jaarlijkse architectuurprijs van Maastricht, in ontvangst mogen nemen van wethouder Vivianne Heijnen. We hebben zowel de vakjuryprijs als de publieksprijs gewonnen!
Bij deze iedereen bedankt voor alle steun en het stemmen op ons mooie project!
René, Danielle en Jos Nijssen HVN Architecten

Informatie over de St. Andrieskapel

De Andrieskapel, gelegen in het Sphinxkwartier in het centrum van Maastricht, is één van de oudste kapellen van Maastricht en dateert uit 1362. De in 1984 gerestaureerde gotische kapel is een zogenaamde dubbel-kapel. Dit betekend dat er ooit een grote tussenvloer in heeft gelegen. Deze is in de loop van de jaren verloren gegaan, evenals de kloostervleugels die oorspronkelijk tegen de kapel aan gebouwd waren. Tussen 1984 en 2016 is de kapel gebruikt als archiefruimte voor het Sociaal Historisch Centrum Limburg. Ten behoeve van deze functie waren alle ramen en deuren op de begane grond dicht gemetseld.

Toekomst

In 2017 heeft René Holten de kapel aan kunnen kopen. Na intensief overleg met de welstand, monumentencommissie en de rijksdienst is besloten om de restauratie uit 1984 te voltooien door middel van het weer openen van de ramen en het creëren van een nieuwe monumentale toegangsdeur.

Begin 2019 is de restauratie en herbestemming van de kapel afgerond. De nieuwe functie zal zijn een gecombineerde functie van enerzijds kantoor/atelier voor het ontwerpbureau van René Holten en Daniele Colson en anderzijds een multifunctionele ruimte ten behoeve van exposities en evenementen.

Het doel is circa 3 à 4 keer per jaar een expositie te organiseren op het gebied van design, kunst, fotografie etc.

RHID (René Holten Industrial Design)

Het ontwerpbureau richt zich enerzijds op het ontwerpen en ontwikkelen van voornamelijk meubel- en sanitair- producten ten behoeve van de industrie. Bedrijven als Artifort en Clou behoren al meer dan 15 jaar tot de vaste klanten. Anderzijds zal de kapel gebruikt worden om producten in eigen beheer te ontwerpen; ontwikkelen en produceren. Meer info over het atelier

Interesse om zelf een evenement te organiseren of elders een samenwerking aan te gaan? Neem dan contact op.